Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Al febrer-març s’hauran acabat la gran majoria d’actuacions del PIICC a Vilafranca

23 de gener de 2023

El tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, ha fet aquest matí balanç del compliment del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al c/ Comerç-PIICC, en la seva primera fase, que s’ha executat durant els darrers dos anys. Ho ha fet en una visita a l’obra de reurbanització de l’eix c/ Lluna-Puigmoltó-Sant Jocund, un del projectes que ha de finalitzar properament. Alhora el regidor ha detallat els projectes que hi ha previstos per aquest any, un cop aprovat el pressupost del 2023, i ha apuntat algunes actuacions que estan en estudi per executar en anys vinents.

Pel que fa al projecte del reurbanitació de l’eix Lluna–Puigmoltó-Sant Jocund, el tinent d’alcalde ha destacat que l’obra s’ha executat principalment els dos darrers estius per tal de no afectar en excés els dos centre escolars existents. “Ara ja arribem a la part final, amb el carrer Sant Jocund i la plaça de Puigmoltó, que recuperem com a plaça. Esperem que a finals de febrer o principis de març l’obra estigui enllestida. Ha estat una obra molt demanada i a la vegada complexa pels condicionants de les escoles, el comerç, l’aparcament privat, la càrrega/descàrrega, etc.”, ha recordat Romero. El regidor ha destacat també la descoberta de restes de l’antiga muralla medieval de Vilafranca que ha permès determinar el traçat no conegut d’aquest tram de muralla. Aquest traçat ha quedat identificat mitjançant un paviment diferenciat i al final d’obra s’hi col·locarà una placa informativa. La reurbanització d’aquest eix ha significat una inversió total de 681.035€, 414.000€ dels quals estan subvencionats per la Diputació de Barcelona. Francisco Romero ha remarcat la inversió en renovació de xarxes de clavegueram i aigua potable, “un 40% de l’obra, que ha permès millorar les connexions sobretot dels blocs del carrer de la Lluna, on s’han solucionat els problemes de fuites que causaven males olors i humitats als baixos”.

A banda de l’eix Lluna–Puigmoltó-Sant Jocund, el regidor ha informat que de la fase 1 del PIICC ja estan finalitzats els projectes

 • Carrer dels Banys
 • Carrer del Carme
 • Quasi 1.000 nous LED d’enllumenat públic
 • 4 instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d’equipaments municipals

Els projectes que, com la plaça de Puigmoltó i el carrer Sant Jocund, han de finalitzar entre els mesos de febrer/març són:

 • Carrer Comerç
 • Carrer Sant Julià (jardineres)
 • Carrer Tossa de Mar
 • Vorera carrer General Prim
 • Rambla de la Girada

 

Nous projectes del PIICC 2023

D'altra banda, ja estan consignats en el pressupost 2023, amb projecte aprovat i que podrien iniciar-se a mitjans d'aquest any:

 • Avinguda de Catalunya
 • Carrer de Bisbe Estalella
 • Ampliació dels jocs infantils al parc Poble Nou i al parc de Sant Julià

“Properament farem una bustiada informativa als sectors afectats i convidem el veïnat a venir al Departament d’Urbanisme els dimecres, matí i tarda, per conèixer detalls del projecte i proposar millores. Els jocs infantils als parcs també han estat molt demanats i l’ampliació i volum de jocs serà molt important, amb tirolines, un tractor, taules de ping-pong, millora dels sorrals, i altres elements”, ha destacat el tinent d’alcalde.

Francisco Romero ha refermat la voluntat de l’equip de govern de seguir treballant en el desenvolupament i la consolidació del PIICC com una eina de renovació urbana, econòmica i social de la Vila. “Les noves propostes neixen del treball de proximitat realitzat mitjançant les visites als barris i a les AAVV, i de la recollida de propostes i suggeriments veïnals, que estan alineades amb les estratègies i els objectius del PIICC. Per això hem potenciat a la mateixa web del PIICC una secció per parlar-ne de les actuacions previstes o proposar-ne de noves” ha assenyalat.

El regidor ha apuntat nous projectes que s’estudiaran aquest any 2023 i que s’haurien d’executar en un futur proper:

 • Carrer Espirall (entre c/ La Granada i c/ Sant Sadurní d’Anoia)
 • Carrers Santa Magdalena i Bonaire
 • Carrer Sant Antoni
 • Carrer Sant Pere
 • Carrer Santa Margarida i els Monjos
 • Carrer Sant Pau
 • Avinguda Lluïs Companys

Algun d’ells, com el c/ Sant Antoni o el c/ Bonaire es podrien executar ja al segon semestre d’aquest any.

El regidor apuntava que, de tots els àmbits que inclou la intervenció integral, s’està estudiant en aquestes vies públiques els diferents aspectes que s’haurien d’incloure en el projecte, ja sigui la part de sanejament–xarxa d’aigua, l’ampliació de voreres, l’arbrat, la il·luminació, el mobiliari públic o la permeabilitat per a l’arbrat i la jardineria, entre d’altres qüestions.

Per Romero, el PIICC ha comportat una manera diferent de gestionar els projectes, amb treball de proximitat amb la ciutadania mitjançant la comunicació veïnal, amb bustiades explicatives prèvies, reunions informatives de diferent format amb les Associacions de Veïns, el veïnat, visites als barris per a copsar les necessitats o visites individualitzades amb afectats durant l’execució de les obres.

Actuacions d’enllumenat LED

Finalment, el regidor Francisco Romero ha informat de les primeres actuacions de l’any 2023 pel que fa a la implantació de nou enllumenat LED, que suposa una millor il·luminació de la via publicació i alhora un important estalvi energètic i d’emissions de CO2. Aquest any es preveu completar l’enllumenat tipus LED als barris del Centre, de les Clotes i de Pere Pau i tots els polígons industrials. Els barris més poblats de Vilafranca, el Poble Nou, Sant Julià i l’Espirall, superaran la xifra del 75% del seu enllumenat que serà LED.

Romero ha afirmat que, si actualment, a principis de 2023, ja hi ha el 45% d’enllumenat a tipus LED a Vilafranca, aquest percentatge augmentarà fins al 57% amb les noves actuacions previstes enguany. S’instal·laran 910 lluminàries noves, amb un pressupost de 177.000 euros, del quals 153.000 venen de finançament extern a l’Ajuntament. La instal·lació de LED d’aquest any comportarà un estalvi energètic del 64% en potència i consums energètics, a banda d’un estalvi econòmic de 102.000 € i de 165 tones anuals d’emissions de CO2 anuals.

 

Accessibilitat