Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Alberg Municipal ja està a ple funcionament després de les obres de millora energètica de l’edifici

21 de febrer de 2024

L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, i la regidora de Joventut, Montse Arroyo, han visitat aquest matí l’Alberg Municipal, situat al recinte de la Fassina, després de les importants obres de millora energètica que s’hi ha dut a terme en els darrers mesos i que van comportar el seu tancament temporal a finals de 2023.

Montse Arroyo ha recordat que l’Ajuntament porta 6 anys invertint en l’Alberg Municipal per posicionar-lo a nivell estatal, de Catalunya i en el sector turístic del Penedès. Així, s’hi han anat executant millores en l’edifici, en els serveis i en la gestió de l’equipament, amb la remodelació d’espais com el menjador o la recepció, la implantació de serveis d’àpats, la integració de l’Alberg a Xanascat i a REAJ, el tancament del  jardí, la renovació de la cuina, de les lliteres i dels matalassos, la dotació d’equip humà, la implantació del Bed&Bike de cara al visitant cicloturista i la creació d’un espai de jocs a la 1a planta.

A final de 2023 s’hi han executat obres de millora per resoldre algunes problemàtiques pel que fa al confort tèrmic, la il·luminació, la renovació de l’aire, l’eficiència energètica i el consum d’energia.

El projecte executat, amb un import de 255.746 euros ha inclòs millores en la ventilació i la climatització tant amb aire fred com calent, la renovació dels tancaments, la instal·lació de proteccions solars a les façanes i la renovació de la il·luminació amb tecnologia LED per disminuir el consum elèctric i afavorir l’estalvi energètic.

Per fer front a la inversió s’ha comptat amb una subvenció del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Departament de Drets Socials de la Generalitat mitjançant el programa Next Generation de la UE de 111.876,95 euros. La resta del pressupost, 143.869,23,00€, ha estat aportada per fons propis de l’Ajuntament.

L’alberg disposa de 60 places amb la voluntat de créixer fins a les 72 properament.

Posicionar l’Alberg a Vilafranca i el Penedès

La regidora ha remarcat que, gràcies a la inversió dels darrers anys “s’ha aconseguit posicionar l’Alberg com un referent a nivell de ciutat i del Penedès. L’alberg té disponibilitat i obertura quasi tot l’any en caps de setmana, ofereix un alt nivell de qualitat pel que fa a l’atenció als usuaris, en els serveis i en les instal·lacions. S’ha aconseguit un alt nivell de fidelització d’usuaris col·lectius sobretot en el sectors de l’esport, de les entitats socials, de col·lectius amb diversitat funcional i de l’àmbit cultural, ja que és un recurs d’allotjament molt utilitzat quan hi ha esdeveniments festius, culturals i esportius”.

L’ocupació i el volum d’activitat a l’alberg han anat en augment els darrers anys. Una vegada superada la pandèmia de 2020-2021, el creixement experimentat el 2022 s’ha mantingut raonablement el 2023 tenint en compte el tancament de l’alberg durant l’últim trimestre de 2023 per les obres.

La regidora ha posat en relleu que els col·lectius de l’àmbit de l’esport i de la cultura “estan augmentant la seva presència a l’alberg, concentrats sobretot en les èpoques de vacances escolars. La mitjana de valoració de les persones usuàries ha estat de 4,3 sobre 5, i mostra un creixement sostingut des de 2019, fet que confirma que l’aposta per la qualitat dels serveis és apreciada per les persones usuàries”.

Posicionament i discurs temàtic propi

Montse Arroyo ha posat èmfasi en la nova etapa de creixement que vol encarar l’Alberg basada en la gestió, la comercialització, la qualitat i els continguts.

Així, es preveu mobilitzar nous públics, fidelitzar usuaris i usuàries, creant serveis com: el lloguer de bicicletes, un espai de jocs i un espai de biblioteca. En no estar en una zona de turisme de masses, l’alberg ha de generar el seu propi posicionament i discurs temàtic. Per això es proposa, en les activitats i colònies, que els eixos temàtics a implementar siguin la cultura popular (amb la Casa de la Festa Major i Cal Figarot), el paisatge i el medi natural (incloent el món de la vinya i el vi, el paisatge vitivinícola i el Vinseum com a grans atractius), i l’esport (a través de l’ús d’instal·lacions esportives municipals).

Els sectors de col·lectius amb més potencial per a l’alberg són aquells que encaixen amb els aquests continguts: l’esport, els centres escolars, les entitats de lleure infantil i juvenil i el món del ciclisme aficionat i del cicloturisme.

Per això també es planteja obrir canals de comercialització cap a la resta del territori espanyol, especialment cap a les comunitats veïnes (País Valencià, Illes Balears i Aragó) i intensificar el treball per la internacionalització promovent intercanvis i participació en programes europeus de mobilitat per a joves.

Rehabilitació amb criteris de sostenibilitat

Per la seva banda, l’alcalde FranCisco Romero ha remarcat que tenir un alberg potent i amb unes instal·lacions òptimes “és un actiu molt important per poder respondre a l’objectiu que l’equip de govern tenim per aquests quatre anys: que a Vilafranca passin coses, hi hagi esdeveniments per reforçar la capitalitat comercial i de serveis i situar la Vila i el Penedès a nivell turístic”.

Romero ha posat l’alberg d’exemple “d’un altre objectiu que portem en agenda aquest mandat: rehabilitar amb criteris de sostenibilitat. És el que volem fer a la nau del carrer del Comerç que ha d’acollir la nova biblioteca o a l’antic hospital. A l’alberg hem comptat amb un ajut Next Generation que avala que la intervenció s’ha fet seguint aquests criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. Comptem amb un edifici de l’alberg ben integrat i coherent amb l’entorn, prop de l’inici del Camí del Vi, on els visitants podran conèixer de primera mà el nostre territori”.