Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Un centenar d’arbres nous en la campanya de reposició de l’arbrat a Vilafranca

29 de gener de 2024

Aquests dies estan finalitzant els treballs de reposició de l’arbrat a Vilafranca. Cada any per aquesta època l’Ajuntament realitza aquesta campanya de reposició per substituir una part de l’arbrat mort a conseqüència que els exemplars han arribat a la seva etapa vital final, a causa d’inclemències meteorològiques o per actes vandàlics. Cal recordar que l’esclafit que Vilafranca va patir el 31 d’agost de 2022 i la sequera actual han provocat un increment del nombre de baixes en l’arbrat per sobre del que és habitual.

L’objectiu d’aquests treballs de reposició és continuar apostant per consolidar ombres naturals que creïn refugis climàtics a la vila, i que alhora ajudin a mitigar les altes temperatures que cada vegada pateixen més les zones urbanes a l’estiu.

La reposició que s’està realitzant suposarà la plantació d’aproximadament cent exemplars, d’espècies amb baixes necessitats d’aigua i adaptades a la sequera, distribuïts entre els barris de la Girada, Sant Julià, les Clotes, l’Espirall, el Molí d’en Rovira i el Poble Nou.

Més del 50% de l’arbrat que es reposa és de diferent espècie a la que hi havia prèviament. El canvi és degut a que es planta una espècie més acord amb l’emplaçament o més adaptada als condicionants climàtics actuals.

Amb la finalitat de provar arbrat més adaptat a la sequera s’aposta per la introducció d’espècies arbòries com el Metrosideros excelsa, la Tabebuia rosea, o els camforers (Cinnamonum camphora).

El reg de l’arbrat es realitza en hores de baixa insolació, restringint l’aportació d’aigua i utilitzant tan sols aigua freàtica no potable.

El regidor d’Espai Públic i Transició Ecològica, Miquel Medialdea, explica que la intenció municipal és “continuar substituint les baixes de l’arbrat en futures campanyes de plantació, per tal d’anar mantenint i incrementant la superfície de cobertura verda de Vilafranca”.

Accessibilitat